diszkalkólia

Valljuk be az őszintét, sokunk gyerekkorának volt megkeserítője a matematika tantárgy, ráadásul az oktatott tudásból a többségünk szinte alig használ valamit. Ez az írás azonban nem az oktatási rendszer kritikája akar lenni, hanem szeretné felhívni a figyelmet egy kevésbé ismert rendellenességre, ami megkeserítheti a gyerekek, és azok szüleinek mindennapjait, pláne ha azt nem ismerik fel időben.

A diszkalkulia a számolási képesség, készség részleges hiányát, zavarát jelenti, amelynek hátterében elsősorban valamely idegrendszeri sérülés áll, ami kihat az emlékezésre, és a koncentrálási képességre egyaránt. A rendellenesség kialakulhat lelki okokból kifolyólag is, ami lehet akár a matematikával kapcsolatos állandó kudarcélmény, az elvárásból fakadó állandó nyomás, illetve a sikertelenségek okán elszenvedett megaláztatás is. A diszkalkuliában szenvedők számára a legegyszerűbb számolási műveletek végrehajtása is többszörös, sokszor meddő erőfeszítést jelent, sokuk még az ujjait is beveti a megoldás érdekében, de eredményre ez sem vezet az esetek nagy részében.

diszkalkulia

Persze, ha nem tudunk a háttérben zajló valódi okokról, a szülők, de sokszor a kevésbé éleslátású pedagógusok is hajlamosak azt hinni a gyerekről, hogy az lusta, vagy esetleg az átlag alatti értelmi képességekkel rendelkezik, holott mi sem áll távolabb a valóságtól! Vajon hány feleslegesen kiosztott szidalmazást, urambocsá’ pofont szenvednek el manapság olyan gyerekek, akik mindössze egy kezeletlen rendellenességben szenvednek? Pedig a megfelelő szaksegítség mellett a diszkalkuliás gyermekek ugyanolyan sikeressé válhatnak, mint az anomáliában nem szenvedő társaik, de ez már csak a szülő belátásán múlik. Bizonyos esetekben a lurkó akár felmentést is kaphat a matematika tantárgy értékelése alól, középiskolában ez a tárgyból írandó érettségire is mentességet jelent. Utóbbi esetben a gyerek egy másik, szabadon választható tantárgyból kell hogy vizsgázzon, ami valljuk be az őszintét, felérhet egy megváltással a rengeteg kudarcélmény után. A diszkalkulia felismerése, és kezelése minden esetben szakembert kíván, azonban egy online teszt segítségével mi magunk is szerezhetünk néhány támpontot gyermekünk, vagy a saját magunk állapotáról.

Oszd meg a cikket másokkal is, ha érdekes volt! :)