diabétesz kampány kép

A modern urbanizált életmód egyik velejárója a megnövekedett szénhidrátbevitel, és a mozgásszegény életvitel. A kettő kombinációjából többféle betegség kialakulhat, de ezek közül az egyik legelterjedtebb, és talán egyben legveszélyesebb a diabétesz, azaz a cukorbetegség. E krónikus nyavalya ugyan lassan, de mégis borzasztó károsodásokat okoz a szervezetben, holott a megfelelő kezeléssel szinte teljesen úrrá lehetünk rajta.

Az előbbi sorokat gyorsan tisztáznám: a cukorbetegség a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, de orvosi segítséggel szinten tartható, és a veszélyes szövődmények is elkerülhetőek. Bár kialakulásának két legfőbb közvetett okát a bevezetőben részleteztem, fontos hozzátenni, hogy a mindennapos stressz, és a lelki problémák legalább annyira hozzájárulhatnak létrejöttéhez, mint az egészségtelen táplálkozási szokások. Nem véletlenül mondják egyre többször, szinte már közhelyszerűen, hogy ügyeljünk a közérzetünkre, és ne engedjük felgyűlni magunkban az elfojtott feszültséget, hiszen a legtöbb kórság mögött lelki eredet bújik meg. Sajnos, viszont ha már belekerültünk a diabéteszes betegek közé, kevés lesz számunkra a lelki istápolás, orvoshoz leszünk kénytelenek fordulni.

diabétesz

Minden, amit a diabéteszről tudni érdemes

A cukorbetegségnek két fontosabb fajtája van, az egyik az 1-es típusú diabétesz, ami leginkább gyerekkorban alakul ki, és viszonylag látványos tünetekkel jelentkezik. Ezek lehetnek sokszori vizelés, állandó szomjúság, illetve súlyvesztés. Jóval veszélyesebb a 2-es számú diabétesz, hiszen gyakorlatilag figyelmeztető tünetek nélkül emészti belülről a testünket. Esetleg némi támpontot adhatnak a baktériumok által okozott bőrfertőzések, a gombásodás, valamint az is intő jel lehet, ha a sebek gyógyulása jóval több időt vesz igénybe, mint ahogyan az várható volna.  A találgatás mit sem ér, jobb ha minél hamarabb megmérjük a vércukor szintünket, ami hála a modern műszereknek már egyáltalán nem igényel komoly laboratóriumi vérvizsgálatot, és egészen fájdalommentes, nem érzünk többet egy szúnyogcsípésnél. Általánosságban mondva a normál vércukorszint 3,3-6,1 mmol/l-t jelent, éhgyomorra, vagyis a mérés előtti hat órában tilos bármilyen étel fogyasztása. Nem szabad megijedni, ugyanis ha időben elkapják a nyavalyát, mindössze némi táplálkozási odafigyelésre, és gyógyszeres kezelésre lesz majd szükségünk állapotunk stabilizálására.

Ezen a listán olyan gyógyszertárak találhatóak, amelyek ingyenesen végeznek vércukormérést, ne halogassuk hát megtudni az eredményt, hiszen az időben kezelésbe vett diabétesz mellett teljes életet élhetünk!

Oszd meg a cikket másokkal is, ha érdekes volt! :)