sushi

Nem csak finom, de bizony nagyon egészséges is a halételek fogyasztása. A vízi állatok húsának szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásai közül válogattam egy párat, a teljesség igénye nélkül. 

Az első és legfontosabb érv a lehető leggyakoribb halfogyasztás mellett az, hogy a húsukban kevés a kötőszövet. Emiatt a halételek könnyen emészthetőek, nem terhelik meg a gyomrot olyan mértékben, mint például a sertés, vagy marhahús alapú harapnivalók. Az előbbi ok miatt fogyasztásuk gyermekek, és idősek számára melegen ajánlott. A halak húsában magas a fehérjetartalom, és számos fontos ásványi anyag is megtalálható annak rostjai között.

halászlé

Kálium, foszfor, kalcium, és magnézium nagy mennyiségben fellelhető a halhúsban, de ásványi anyagokon túl még vitaminokban is gazdag. A halevés legfontosabb áldása mégis a telítetlen zsírsavak bevitelében rejlik. A halban található omega-3 zsírsavak lassítják az érelmeszesedést, csökkentve a szív és érrendszeri betegségek felbukkanásának kockázatát.

sült tengeri hal

Ezek a zsírsavak csökkentik az erek, és a vérkeringés koleszterin tartalmát, ami jótékony hatást gyakorol mind a vérnyomásra, mind a szív szöveteinek oxigénellátására. Klinikai kísérletek azt is bizonyították, hogy  ha legalább heti egyszer édesvízi halat eszünk, ezek a pozitív élettani jelenségek már két hét elteltével éreztetni kezdik hatásukat. A halételek ízletesek, könnyűek, és ráadásul egészségesek. Én azt javaslom, ha van rá módunk, ne csak heti egyszer fogyasszuk őket.

Oszd meg a cikket másokkal is, ha érdekes volt! :)