csimpi interju

Kevés olyan szimpatikus, és a magyar zenei életért aktívan tenni akaró ember létezik, mint F. Tóth Péter, vagy ahogyan a szakma ismeri, Csimpi. Elérhető árú próbatermet, illetve egy sokoldalú online felületet biztosít a hazai muzsikusok számára, hogy a legjobbat hozza ki belőlük, független attól, milyen műfajban tevékenykednek. Az alábbiakban a vele készült interjút olvashatjátok, melynek sorai közül egy olyan illető alakja rajzolódik ki, aki nem csak szereti, de érti is a zene világát. 

Kérlek szépen, mutatkozz be a Tribeca olvasóinak!

F. Tóth Péter (Csimpi) vagyok az Ellátótér Próbaterem, és a MUZAX Online Zenészellátó igazgatója.
Körülbelül tíz éve kerültem bele komolyabban a zenei pörgésbe, akkor indítottam az első óradíjas próbatermemet is.
Az eltelt évek alatt több ezer zenésszel kerültem kapcsolatba, komoly tapasztalatokra tehettem szert, ezt a tudásom próbálom a zenészek javára fordítva, a gyakorlatban is hasznosítani. Ezen célból két évvel ezelőtt elindítottam Budapest belvárosában az Ellátótér Próbaterem és Zenészellátót párom és néhány barátom segítségével, akikkel hamarosan meg is alapítottuk az Ellátótér Egyesületet is.

ellatoter

Hogyan is indult ez az egész, és konkrétan milyen módon álltok a zenészek szolgálatára?

A kezdeti időszakban egy nagy, 35 négyzetméteres termet üzemeltettünk, felmértük az igényeket, és azt tapasztaltuk, bejön a zenészeknek, hogy igényes körülmények között, nem csak technikailag, hanem egyébként is, otthonos és inspiráló környezetben dolgozhatnak. Jelenleg két nagy területű, profi technikai felszereltséggel rendelkező próbateremből, egy társalgóból és egy irodából áll a Zenészellátó komplexumunk, több mint száz négyzetméteren üzemelünk. Amint a neve is sugallja, ez nem csak egy próbaterem, ahova egy “Szia” után beküldjük a zenészeket. Odafigyelünk rájuk, tanítjuk őket, foglalkozunk velük, tanácsokat adunk. Engem szinte minden nap megkeresnek üzenetben valamilyen zenei kérdéssel, és látom, hogy milyen jól esik, hogy végre valaki válaszol is nekik. Ezért ezen a vonalon elindulva, folyamatosan figyeljük a felmerülő problémákat, és megoldást próbálunk nyújtani ezekre.
A próbáláson kívül elérhető egyéb szolgáltatásaink közül néhány:
– Zenekari portfólió és koncert fotózás
– Erősítő/effekt szerviz
– Kiegészítők beszerzése (pengető, húr, dobverő stb…)
– Zenekari weblap és internetes profil elkészítése
– Hangszer/hangosítás bérbeadása
– Gitár oktatás
– Zenekaros póló, pengető készítés

Szinte bármilyen kérdésben tudunk segíteni partnereinken keresztül, így nem kell a zenészeknek minden problémára máshol, és máshol keresni a megoldást. Az évek során kialakult megfigyelés az, hogy nagyon sokan nem ismerik az első lépéseket a zenekar megalapítása után, és évekig ugyanazon a szinten ragadnak, nem jutnak előrébb, feloszlanak, vagy ugyanannak az ötven embernek zenélnek éveken keresztül. Ebből az állóvízből szeretnénk kicsit kimozdítani őket, ezért biztosítunk nyomott áron profi körülményeket, hogy kialakuljon az az igényszint, ami jelenleg az átlagnál nagyon alacsony.  Úgy látjuk, hogy működik: ha ott a kompresszor az éneken és megkérdezi, hogy miért szól ilyen jól, akkor eláruljuk neki a titkot s legközelebb már elvárja a színpadon is. Lehet használni még nem tudja, de már tudja mit kérdezzen, vagy minek keressen utána az interneten, később vásárol magának ének effektet, és már azzal megy a koncertre.

Mesélj nekem a MUZAX nevű online felületről is!

Az imént említett tapasztalatainkat szeretnénk országos szinten is átadni a zenészeknek, ezért indítottuk a hetekben új, országos szolgáltatásunkat, a MUZAX Online Zenészellátót. Mivel a csapatunkból mindenki zenél, ezért mi is végigszenvedtük a nap, mint nap felmerülő problémákat, a hangszer vásárlástól kezdve, a tagkeresésen keresztül a koncertszervezésig. Ezeket a folyamatokat próbáltuk optimalizálni, egy helyre összegyűjteni, és hatékonyabbá tenni.
Csak, hogy mondjak is egy példát: Mivel majdnem az összes nagyobb zenész fórumot aktívan figyeljük, észrevettük, hogy sokan panaszkodnak amiatt, hogy nem lehet a hangszerhirdetéseknél megfelelően szűrni. Nap, mint nap végig kell nyálazni több száz hirdetést, majd ezekkel kapcsolatban ugyanazt az 5-10 kérdést feltenni levélben, mivel a terméknél nem megadhatóak általában még a szállítási információk sem. Minden zenész ismeri ezeket a kérdéseket: Minden eredeti benne? Postázod? Csere mehet? stb… Nálunk ezekre a kérdésekre ott van a hirdetésben a válasz, mivel mindezek és még sok más is felvihető. Ráadásul az alkuval sem kell vacakolni, az oldalon egy kattintással lehet ajánlatot tenni, amit levélben megkap a hirdető.

MUZAX

Már most is sok funkció elérhető az oldalon:
– Zenész és zenekar kereső: ha nincs még meg a felállás, vagy zenekart alapítanál
– Előadói és Zenekari profilok létrehozása, ezek összecsatolása egymással, és a Facebook rajongói oldallal
– Hangszer Piac a hatékonyabb adásvételhez, rengeteg szűrővel és alku funkcióval
– Programajánló (ez egy teljesen automatikusan működő rendszer, a Facebookon létrehozott, MUZAX-hoz csatolt zenekari oldalakról és az általunk hozzáadott szórakozóhelyek profiljáról átszinkronizálja az eseményeket, így a zenekaroknak és a szórakozóhely tulajdonosoknak semmi dolga nincsen)
– A Szervező segítségével bulikat lehet összerakni nagyon könnyedén és rugalmasan. Drag&drop módszerrel rendezhető a lineup időponttal, megjegyzéssel. Ha még nincs elég fellépő, az esemény egy gombnyomással nyílttá tehető, így külsős zenekarok is jelentkezhetnek rá. A körlevél funkcióval üzenet küldhető a résztvevőknek.
– A Kérdezz menüpont alatt szeretnénk egy tudásbázist létrehozni. Fórumhoz hasonlóan beküldhető egy téma vagy kérdés, és a többi felhasználó válaszolhat ezekre. A válaszok pontozhatóak, így látható hogy mik a helyes megfejtések.
Ha van érdeklődés, akkor elindítjuk a további szolgáltatásokat is, de ezek már csak akkor működnek jól, ha sok felhasználónk van.

muzax promo

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Mivel egyedül a céljainkkal nem sokat tudunk elérni, ezért most elsődleges feladatunk, hogy megismertessük az emberekkel az oldalt, és rávenni őket a használatára. Sokan szkeptikusak a kérdéssel kapcsolatban, de mire elkészülnek a zenekari profillal, már érezhető a lényeg: érdemes regisztrálni. Ha sikerül sokan összegyűlnünk, elkezdhetünk érdekképviseletként házalni, összekapcsolni a keresletet a kínálattal, támogatásokat szerezni, rendezvényeket szervezni. Ehhez több ezer felhasználót kell felmutatnunk: Egységben az erő!
Tervezünk még a nyáron egy flashmobot szervezni, ahol fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy a zenészek nincsenek eléggé támogatva, és felháborítónak tartjuk azt a kialakult szokást, hogy a szórakozóhelyek már több helyen pénzt kérnek azért, hogy felléphess náluk, és azt sugallják, hogy hálásnak kell lenned azért, hogy náluk zenélhetsz. Ez nagyon káros a szakmára nézve.

muzax

Hosszú távú tervünk pedig megnyitni egy, az Ellátótér Próbateremhez hasonlóan minőségi koncert-klub helyiséget Budapest belvárosában, ahol szintén profi körülmények között mutathatják meg magukat az amatőr felállások, így kialakulhat a már említett igényszint, megtanulják, hogyan kell beállítani a kontrollokat, berendezéseiket, így élesebb helyzetben is megállják a helyüket, nem toporognak a színpadon, és azon tanakodnak, ki tegye fel a tízedik kérdést a technikusnak.  Szeretnénk, ha szokássá válna a Rider elküldése, és szerződés írása a megbeszéltekkel kapcsolatban. Nagyon sokszor megesik, hogy saját pénzén elutazik egy zenekar egy jónak ígérkező rendezvényre, és a helyszínen derül ki, hogy a szervező által telefonon megígért körülmények közel sem adottak, megesett, hogy mellékhelyiség sem volt a rendezvényen ahova elmentünk zenélni.
Sajnos a helyszín kiválasztása nagyon nehézkes, több mint fél éve folyamatosan járjuk az elhagyott pincéket, épületeket, de eddig még nem találtuk meg a megfelelőt (levélben várjuk az ötleteket, felajánlásokat).

ellatorer probaterem

Összességében a célunk, hogy segítsük és összefogjuk a zenészeket, a feltérképezett problémákra pedig megoldást nyújtsunk, a kérdéseket megválaszoljuk. Mivel non-profit kezdeményezés az egész, ezért nagy szükségünk van minden támogatásra, várjuk médiák megkeresését, a terjesztésre van első sorban szükségünk a kezdeti időszakban!
A zenészeket pedig biztatjuk, hogy ha nem is használjátok a MUZAX-ot nap, mint nap, mindenképpen regisztráljátok magatokat és zenekaraitokat, hogy megtaláljátok egymást, és a fizetőképes kereslet titeket!

Ellátótér Próbaterem és Zenészellátó

MUZAX Online Zenészellátó

Oszd meg a cikket másokkal is, ha érdekes volt! :)