természet

Itt a jó idő, szóval ragadjuk meg az alkalmat arra, hogy egy kicsit kimozduljunk a négy fal közül! Pattanjunk fel a biciklire, vagy kapjuk magunk alá a lábainkat, és hagyjuk el a civilizáció bástyáit egy pár órára. A szabadban töltött időnek több jótékony hatása van, mint az gondolnánk, ezért érdemes a héten legalább egyszer beiktatni egy hosszabb kinti tevékenységet.

Mielőtt legyintenél, hogy ez egy újabb felesleges közhelygyűjtemény, előrebocsátanám, hogy konkrét érveket fogok felsorolni a szabadidős tevékenységek mellett, és eszem ágában sincs terhelni az olvasókat a szokásos sallangokkal. Fontos azt is megemlíteni, hogy szabadidős elfoglaltság alatt nem a grillezést értem a hátsó udvaron, de nem is a virágoskert megkapálását, bár utóbbi hasznát felesleges lenne ecsetelni. A kimozdulás alatt az emberi élőkörnyezet teljes elhagyására gondolok, tehát az erdőkre, a mezőkre, a folyópartra.

erdős út

A friss levegő az első és legfontosabb pozitívuma a természetben tartózkodásnak. Az urbanizáció okozta légszennyezés ártalmas hatásai alól kikerülni manapság felérhet egy újjászületéssel. Az oxigénben gazdag levegő felpezsdíti a vért, fokozza az életfunkciókat, gyorsítja az anyagcserét. Ennek a kézzelfogható hatása az lesz többek között, hogy javul az ember étvágya, és az éjjeli álmatlanságnak is búcsút inthet.

őszi erdő folyópart

Ha kilépsz a város zajos, és folyton rohanó életteréből, azzal csak jót teszel az idegrendszerednek. A zajszennyezés lassan ölő méreg, de szerencsére a természet hangjai közömbösítik azt. A zöldövezet neszei olyanok az emberi pszichének, mint egy rendkívül hatékony antidepresszáns, ami a szabadban megpihenő ember pulzusára, és vérnyomására egyaránt jótékony hatást gyakorol. Persze a kint tartózkodás nem csak az orrnak, vagy a fülnek kedves, hanem a szemnek is. A minket körülvevő színek ugyanis pozitívan hatnak ránk, ellentétben a betondzsungel fakó árnyalataival. A zöld szín mérsékli a fejfájást, tágítja a hajszálereket, és úgy általában véve ellazítja a testet. A tudatalattinkban ez a szín, a békesség és a kipihentség fogalmával társul, így az sem véletlen, hogy a kórházakat egyre gyakrabban ezzel a színnel pucolják ki belülről. Az égbolt, vagy a folyóvizek kéksége szintén nyugtató hatással bír, szabályozza lélegzetvételeink ritmusát, és elűzi belőlünk a felgyülemlett stresszt. A szabadság érzetét hordozza magában, amit szintén fontos megtapasztalnia mindazoknak, akik börtönnek érzik városi lakókörnyezetüket.

horgászat

Ha nem vagy egy kirándulós fajta, azzal sincs baj, elég csak a megfelelő helyszínre kimenned, és ott elücsörögnöd egy-két órahosszát. Többek között ezért remek hobbi a horgászat, mert lehetőséget biztosít a csendes merengésre az anyatermészet lágy ölén. Nekem nem egy cikkem született már a szabadban, úgyhogy azt is bizton állíthatom, hogy bizonyos szellemi munkavégzéseknek is jót tesz a zöld környezet. Akik nagyobb városokban élnek persze nehezebben jutnak ki a természetbe, nekik azt javaslom, ha nincs más, keressenek fel egy nagyobb parkot, zöldövezetet, és ott töltsenek el egy kis időt. A szabadban és a csendben eltöltött percek mindenképpen meghálálják magukat.

Oszd meg a cikket másokkal is, ha érdekes volt! :)