huawei-y6

A Huawei Y6 okostelefon épp azt tudja, amit ennyi pénzért elvárunk tőle. A 18:9-es kijelző és a Snapdragon szett nem jelent komoly előrelépést a sorozat korábbi szereplőihez képest, azonban a kialakítása és az új megjelenítője miatt érdemes foglalkoznunk a készülékkel.

A kijelzőméret durva növelése miatt az Y6 új kialakítással büszkélkedhet. A sorozat előző tagjai esetében egy 16:9 képarányú, 5 hüvelykes panel került a 143,8x72x8,4 milliméteres házba, a 2018-as modell esetében viszont viszont 5,7 hüvelyket préseltek 152,4x73x7,8 milliméterbe. Az új telefon csaknem 1 centiméterrel magasabb, azonban csak 1 milliméterrel szélesebb, illetve 6 milliméterrel vékonyabb, így továbbra is kényelmesen tartható és használható egy kézzel.

A méretváltozás ellenére az ISP panel maradt a régi, csupán a képarány változása miatt a pixelsűrűség módosult 294-ről 282 ppi-re. Nagyon éles szemmel kell rendelkezzünk, ha észre akarjuk venni ezt a változást, ez továbbra is az a kijelző, ami az Y sorozat legerősebb elemét jelenti. Ebben a kategóriában nem igazán várhatunk tőle többet, hiszen a magas maximális fényerő mellett a betekintési szögekre, a színminőségre és a kontrasztra sem lehet panaszunk. Habár a korlátolt felbontás miatt nem szállhat versenybe a felső kategória kijelzőivel, ebben az árkategóriában az Y6 kijelzőjének minősége több mint kielégítő.

huawei-y6

A Huawei időben felismerte, hogy a belépő szintű okostelefonok esetében is komoly figyelmet kell fordítania a megjelenésre. Ez az üzletpolitika jól érezhető az Y sorozat tagjain is. A kijelző mellett a külső dizájn és anyaghasználat az, amiben a gyártó nagyot tud villantani az Y6 esetében. A készülék szemre tényleg szép és igényes, a műanyag ház jó minőségű, a kidolgozásra sem lehet panaszunk. Ez nem az a kínai telefon, amit csak úgy összehánytak a rendelkezésre álló kacatokból.

Az igényes tervezésnek köszönhetően a vizuális megjelenés mellett az ergonómiai tulajdonságai is kiválóak, kellemes érzés kézben tartani. Az előlapot borító üveg illesztése tökéletes, nem találhatunk hibát. Ezzel tulajdonképpen véget is ér a dicséretek sora, hiszen a továbbiakban a hardveres támogatásról is beszélni kell.

A MediaTek szettet váltó Snapdragon nem jelent kellő előrelépést, amit a 2 GB rendszermemória és a 16 GB belső tárhely fejel meg némi korlátozással. Vannak mobilok a piacon, amelyek hasonló konfigurációval jobban teljesítenek, itt viszont valami nem klappol az optimalizációval. Mivel a készülék meglepően gyorsan kifogy a megcímezhető memóriából, ezért lassulás és akadozás igen gyakran előfordulhat. A nagyobb rendszerigényű alkalmazások futtatása fájhat, különösen abban az esetben, ha jelentős az erőforrások egyidejű igénybevétele.

A hardveres problémákat némileg ellensúlyozza a szoftveres támogatás minősége. A szolgáltatás- és alkalmazáskészlet teljesen rendben van, nincs túltolva, de minden megtalálható benne, amire alapszinten szükségünk van. Ráadásul a felület kényelmesen a saját igényeinkhez igazítható, így saját magunk javíthatunk a felhasználói élményen.

Kicsit szomorúan kell összegeznünk a Huawei Y6 készülékről elmondottakat. A szép megjelenést, a tényleg jó minőségű kijelzőt és a kényelmes ergonómiai tulajdonságokat a papíron is gyengécske hardveres rendszer alaposan hazavágja. Talán egy rendes optimalizáció sokat segíthetett volna azon, hogy a sovány 2 GB operatív memória jobban teljesítsen, de így a készülék már nem hozza azt az ár-érték arányt, amitől lefordulunk a székről.

Oszd meg a cikket másokkal is, ha érdekes volt! :)