GPS-jarmukovetes

A járműkövetés a 21. század egyik legjobb találmánya az autó-tolvajok ellen, amit ennek ellenére is csak nagyon kevesen alkalmaznak, márpedig egy bizonyos összeghatár felett rendkívül fontos lenne gondoskodni arról, hogy autónk ezen a téren is védett legyen, hiszen a biztosítás és a casco önmagában nem nyújt védelmet például lopás ellen – pláne, ha a forgalmival együtt került eltulajdonításra az autó. A járműkövetés ezen felül a GPS alapú technológiának köszönhetően nem csak a lopások ellen nyújt kitűnő védelmet, hanem példának okáért a cégek működésének tekintetében is nagyon fontos szerepet játszik. Gondoljunk csak bele abba, hogy példának okáért az összes céges autót egyetlen szoftverrel képesek lennénk követni, kielemezni, és kiszűrni a legkisebb vétségeket is, legyenek azok magáncélú autókázások, vagy lazsálás a munkaidő alatt, amelyek hosszabb távon és gyakori előfordulási arány mellett akár komolyabb bevételkiesést és anyagi hátrányt is okozhatnak egy kisebb, de akár egy nagyobb vállalkozásnak is. Ezt a járműkövetés segítségével könnyedén kiküszöbölhetjük.

Milyent válasszunk?

Ma már a magyar piacon is rengeteg cég kínál olyan GPS nyomkövető szolgáltatást, amelynek köszönhetően autónkat, vagy autóinkat bármikor követhetjük, természetesen valós időben. Első ránézésre ezek a rendszerek talán ugyanazt kínálják és tudják, összességében azonban nagyon fontos különbségek is lehetnek közöttük, amelyek akár a hatékonyságot is befolyásolhatják. A választás előtt a legfontosabb dolog ugyanakkor nem is a konkurensek objektív áttekintése, sokkal inkább az, hogy mi eldöntsük, pontosan milyen célra is szeretnénk használni egy GPS alapú járműkövető rendszert. Ha ugyanis megelégszünk azzal, hogy a rendszer mindig nyomon követi autóinkat, ezáltal védve őket az esetleges lopás ellen, akkor nyilvánvaló, hogy tökéletesen megfelelnek nekünk az egyszerűbb és olcsóbb szolgáltatások és rendszerek is, felesleges volna komolyabb szoftveres háttérért fizetni. Ha viszont az a célunk a járműkövetéssel, hogy megvalósíthassuk cégünk költségcsökkentését, ahhoz már egy egyszerűbb rendszer nem lesz elegendő, sőt mi több, egy tanulást igénylő, személyre szabott és külön cégünkhöz programozott szisztémára lesz szükségünk. Egy komolyabb rendszerrel ugyanis nem csak nyomon tudjuk követni autóink megtett útvonalát, hanem komplett számításokat végezhetünk a kilométer és a fogyasztás kapcsán, de akár azt is megtudakolhatjuk, hogy a sofőr mennyi időt töltött álló helyzetben, mennyit és mikor pihent, vagy éppen mennyit túlórázott. Egy megfelelő járműkövető rendszer mögött általában nem árt, ha meghúzódik egy jó flottamenedzsment rendszer is, aminek részeként például könnyedén megelőzhetjük az üzemanyaglopásokat, vagy az ezzel kapcsolatos csalásokat. Egy jó járműkövető rendszerhez mindig egy megfelelő szoftver is kapcsolódik, amivel kapcsolatban szintén fontos elvárásaink lehetnek, így a magyar nyelv mellett például az átláthatóság és a kezelhetőség ilyen, hiszen mit ér egy méregdrága szisztéma, ha képtelenek vagyunk kezelni, nem igaz?

Tippek a jó választáshoz

A választást érdemes mindig alaposan megfontolni, amihez a legfontosabb követelményeket a fentiekben már megfogalmaztuk. Ha a szükséges problémákat és elképzeléseket egy csokorba gyűjtöttük, akkor lehet első ízben átböngészni a különféle járműkövetésre szakosodott rendszereket, illetve összeállítani magunknak egy olyan sajátos funkciókkal ellátott szisztémát, amit garantáltan ki is tudunk használni. Akárcsak sok minden másban, úgy ezen a téren se az ár legyen az elsődleges döntő tényező a választáskor, hiszen nem kizárt, hogy kapunk már járműkövető rendszer pár ezer forintért is, azonban ha az megbízhatatlan, pont akkor nem működik, amikor kellene, esetleg tele van olyan funkciókkal, amelyeket soha nem használunk, akkor feleslegesen fizettünk érte. Egy drágább rendszer azonban garantált, hogy néhány hónapon belül visszaszolgálja majd az árát, pláne abban az esetben, ha több céges autó felett rendelkezünk, amelyek kapcsán felmerülhet a gyanú, hogy alkalmazottaink visszaélhetnek velük, saját célra használhatják őket és így tovább. Ha minden autónkon csak 10 ezer forintot spórolunk havonta, akkor az 20 autó esetén máris 200 ezer forint, ez egy évben pedig több mint 1 millió, vagyis nem csak, hogy visszajött a rendszer ára, hanem még plusz profitunk is marad, amit fejlesztésekre vagy egyebekre költhetünk el. A járműkövetés lehetőségét tehát minden cégnek, illetve cégvezetőnek érdemes kihasználnia, hiszen óriási mértékben optimalizálhatjuk vele egy vállalkozás működését.

Oszd meg a cikket másokkal is, ha érdekes volt! :)