repules-reykjavikba

A világ legészakibb fővárosát látni kell! Talán néhányan felkapják a fejüket: „miért utaznék én a hideg Izlandra?”, sokaknak azonban egy pirossal bekarikázott helyet jelent ez a térképen, ahová egyszer még az életükben el szeretnének jutni. Menekülj a nyári hőségtől északra, repülj Reykjavíkba még az idén, hidd el, nem fogod megbánni. A paravion.hu nem csak azt meséli el, hogy mit nézz meg Izlandon, de abban is tanácsokat ad, hogy a repülőjegy Reykjavík felé hogy lehet megfizethető.

Azt kell mondanunk, ha már elértük Izlandot, akkor érdemes az egész szigetet bejárni, ellátogatni különböző pontjaira és magunkba szívni a hideg, szeles északi, tiszta levegőt. Ha úti célunk Reykjavík is, nem szabad kihagyni a csodálatos környéket sem, hiszen a legérdekesebb természeti képződmények, amelyről Izland híres és amely látványért sóvárognak a természetszeretők, azok a fővárostól kissé távol esnek. Izlandhoz nem elég 3 nap, talán egy hét, talán 10 nap is kevés, hogy megismerjük, felfedezzük ezt a csodás világot.

Bárhonnan is indulunk, a repülőjegy Reykjavík repterére fog elrepíteni bennünket. A többi fővároshoz képest azonban Reykjavík inkább kisvárosi hangulatot idéz, mint a nagy metropoliszok egyikét, ám ettől függetlenül nagyon kellemes, és pezsgő a hangulata van. Amit érdemes róla tudni, hogy a múltat idézik az óváros 18. századi épületei, ettől függetlenül viszont teljes mértékben a skandinávokra jellemző modern dizájn jellemzi. A Hallgrimskirkja evangélikus templom például teljes mértékben ezt a keveredést mutatja, hiszen a 20. század második felében épült. Egyébként Izland legmagasabb épülete ez a templom, ami miatt a város jelképe is egyben. A templom a híres izlandi költő és evangélikus lelkész nevét viseli.

Ha az épületekben keveredik is a modern a régivel, a múzeumok még meghagyták nekünk azt, hogy megismerkedhessünk Izland történelmével. A Nemzeti Múzeum kiváló lehetőség arra, hogy a vikingek történetét megismerjük.

Érdemes az éjszakai életet is megélni, hiszen általában pénteken az izlandiak addig isznak, amíg bírnak. Vicces egyébként, hogy a lányok már zokni nélkül, szandálban mászkálnak, ha 0 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, számukra ez már csúcsmelegnek számít. Egy napot rá lehet szánni egy kellemes fürdőzésre is, ami még olcsóbb mint Magyarországon – minden más pedig sokkal drágább. A várost egyébként gyalog is könnyen be lehet járni, tehát nem kell buszjegyre költeni. Van bolhapiac, kikötő, sétálóutca és természetesen tengerparti sétány is.

Érdekességek

Az izlandi nyelv rendkívül érdekes azok számára, akik nem ismerik egyáltalán a skandináv nyelveket. Érdekes egyébként, hogy az izlandi Európa legrégebbi élő nyelve, és az 1000 évvel ezelőtti norvéggal hasonítható össze.

Izlandon nem szokás a nőknek a házasságkor felvenni a férjük nevét, és a név nem is öröklődik, tehát nincsenek olyan családnevek, mint nálunk. Érdekes, hogy hogyan alakulnak így a nevek: a gyermek az apa keresztnevét kapja meg egy -s raggal ellátva, amelyhez még hozzájön egy toldalék, ami jelzi hogy fiúról vagy lányról van szó (dóttir – lány, son – fiú). Például a Birdna Haraldsdóttir azt jelenti, hogy a lány apukáját Haraldurnak hívják. Ennek alapján a telefonkönyv is a keresztnév alapján van megírva, és mindenki mindenkit a keresztnevén szólít.

Izland lakossága 320.000 fő, ennek 60 százaléka Reykjavíkban él. Reykjavík egyébként azt jelenti, hogy „füstös öböl”.

Így utazz

Az idén tavasztól már a Wizzair is indít járatot Izlandra, ami azt jelenti, hogy a repülőjegy Reykjavík felé már olcsóbban elérhető a fapados társaságnak köszönhetően. A jegyet mindenképpen az ablak mellé foglald, hiszen már a repülőről csodás látványban lehet részed a leszállásnál. Lávamezők, vulkánok, tavak, hegységek, gleccserek, fjordok, vízesések – a természet. Ha kissé szűkös a pénztárca, akkor érdemes Reykjavíkot választani bázisnak – hiszen a repülőjegy Reykjavík városába irányít – és onnan bejárni az elérhető, és kifizethető túrákat. De ha már Izlandon vagyunk, akkor ne sajnáljuk a pénzt, ilyen élményben nem biztos hogy még egyszer lehet részünk.

Oszd meg a cikket másokkal is, ha érdekes volt! :)