okos-led-tvk

LCD tv, LED tv, 3D tv. Mióta megérkeztek az első lapos tévék, nincs megállás. Időről-időre újdonságokat ajánlanak a gyártók, a fejlődés nem állt meg az LCD tv-k világával. Legyen vékony, plazma, szélesvásznú, a kép kristálytiszta, éles és gyönyörű színes. A legújabb technológiával kialakítottak a LED tv-k, nézzük hogyan jutottunk el eddig, és mit tudnak a LED tv-k.

Az LCD tv-k voltak az első lapos képernyős televíziók, amelyek nagy népszerűségnek örvendtek. Ezeknek a készülékeknek a hátránya az, hogy nem elég széles a látószög és a sötét színek nem eléggé kifejezőek. A plazma tv-k ezekre a hibákra próbáltak megoldást nyújtani, ezek árban is elérhetőbbek voltak, mint az LCD-k. Éles képet mutattak a szélesség ellenére, nagyobb kontraszt aránnyal rendelkeztek, mint elődeik és végre megjelentek az igazi mély sötét színek is. Ezek hátránya viszont a nagy energiafogyasztás volt, tehát hiába volt olcsóbb a televízió, ha sokkal többet fogyasztott.  

Ekkor léptek a piacra a LED tv készülékek. A plazmák megvilágítását fénycsövek biztosítják, a LED tv világításának lényege, hogy a világítás a sokkal takarékosabbnak bizonyuló led lámpákkal történik. A fénycsöves világítás sok áramot fogyaszt, nem egyenletes a fényeloszlás, így gyakran fordul elő „beégés” vagy „felhősödés”. Köszöntjük a LED tv-ket!

A LED tv pozitívumai

A LED tv akár 40-50%-kal kevesebb energiát fogyaszt, mint egy átlagos televízió, megjelenik a tökéletes fekete szín, és a fehér is ragyogóbb, mint elődeinél. Az élénk színekkel nagyobb kontraszt is elérhető, amely tökéletessé teszi ezt a televízió készüléket a világos nappalikban, hiszen ott is élvezhető marad a kép. A képernyő rendkívül vékony is lehet, a led-ek kis helyigénye miatt, akár 9,9 mm vastagságúra csökkenthető a keskenység.

A LED tv képes a 3D mozi élményét nyújtani. Akár otthonunkban hétköznapivá válhat a 3D mozizás élménye. A 3D-s látás úgy jön létre, hogy a jobb és a bal szemünkkel nem ugyanazt a képet látjuk, a más-más kép is elcsúsztatva jelenik meg előttünk, gyorsan és magas frekvencián vetítve, amely egy különleges mélységérzetet kelt a látásban. A LED tv igen nagy képfrissítéssel rendelkezik, minimum 120hz, de már vannak ettől sokkal nagyobbak is, így jöhet létre a 3D vetítés. Ez az egyik legpozitívabb a LED tv-ben, de még számos okot fel tudnánk sorolni, hogy miért érdemes ezt az új csúcstechnológiás készüléket a nappaliba helyezni.

Okos LED tv

A televízió készülékek teljesen új generációjához jutottunk el az okos tévék megjelenésével. A tv képernyője ma már tényleg rengeteg új funkciót tölt be, és tényleg túlléptünk a vasárnap délutáni családi filmezés programján. Nagy pozitívum a televízión való minőséges képnézegetés, a videolejátszók használata, illetve az online elérhető filmek, mesék nézése is, ám tulajdonképpen ez nagyjából eddig is elérhető volt, ha rákötöttük számítógépünket vagy laptopunkat a tv képernyőjére.  Természetesen felesleges például a közösségi média televízió képernyőjén történő böngészése, bár az élő focimeccs közvetítése közbeni blogbejegyzések és kommentek követése még élvezhetőbb élményt nyújt.  

Számos olyan funkcióval találkozhatunk, amelyet sokkal élvezhetőbb a televízió képernyőjéhez kötni, mint a kis netbookhoz, vagy telefonhoz. Ilyenek azok az applikációk, amelyek valamilyen mozgásformát hivatottak gyakorolni, például mennyivel élvezhetőbb a fittnessprogramunkat a tv-ben követni, mint a számítógépen. A szakácskönyv is hasznosabb a tévéből – természetesen csak ha látszik a képernyő a konyhából – hiszen így nem kell a laptopot a gőznek, a kiboruló levek és fűszerek veszélyének kitenni. A Skype – videóhívás – alkalmazásánál pedig a beszélgetőpartner szinte életnagyságúvá válik előttünk.

Amint látjuk, az internetre köthető televíziónak óriási létjogosultsága van. Az okos LED tv tökéletes és utánozhatatlan tulajdonsága, hogy a hagyományos filmekből képes térhatású képeket készíteni. Böngésszen a LED tv kínálatból a bestbyte.hu oldalán és válassza ki a családjának legmegfelelőbbet!

Oszd meg a cikket másokkal is, ha érdekes volt! :)