5-zab-etel

Az egészséges táplálkozás méltó eleme lehet a zab, ugyanis a lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó gabona nemcsak jó energiaforrás, de a szív-és érrendszeri, valamint az emésztőrendszeri problémák megelőzésében is szerepet játszhat. Érdemes minél gyakrabban fogyasztani ezt a finomságot, készítsünk gyakran zabos ételeket az egész család számára.

Ne féljünk attól, hogy a válogatós és érzékeny gyerekeken kifog, bármilyen gyümölccsel, maggal megbolondíthatjuk, hogy abszolút kedvencet készítsünk belőle. Az élelmi rostokban gazdag zab mindenki számára remek táplálék, így akár együtt is fogyaszthatjuk reggel ébredés után. A legváltozatosabb módon használható fel ez a gabona. Mindegyik ételben közös, hogy viszonylag gyorsan elkészíthető, finom, és egy ideig biztos nem nyúlunk a nassolni való után!

Zabkása

Különösen tápláló, ha tejtermékkel vegyítjük össze a zabot. A tej és joghurt is megfelelő ehhez a fogáshoz. Különösen reggeliként arat nagy siker, gyorsan elkészül, finom, teltség érzetet biztosít és tápanyagokban gazdag. Az egészséges táplálkozáshoz pedig nem is kell több ennél! Egy pohár zabpelyhet keverjünk össze két pohár tejjel (vagy vízzel) egy lábasban. Lassú tűzön addig kevergessük, amíg tejberizs állagúvá nem válik. Érdemes egy kevés sóval ízesíteni.

10 perc alatt kész is. Szinte bármilyen maggal vagy gyümölccsel ízesíthetjük, a gyerekek kakaóval meghintve szeretik igazán. A fahéjas-szilvás változat is nagy kedvenc, azonban a fahéjat és a lenmagot még főzésben bele kell szórni, az aszalt szilvát elég a végén is. Ínyenceknek elsőrangú!

Zabpelyhes leves

Bizony, a leves-rajongók sem maradnak le a zabról. 1 felaprított vöröshagymát megdinsztelünk 1 ek olajon, majd 3 ek zabpelyhet szórunk rá (akár 6 ek is lehet ez). Továbbpirítjuk együtt. Kockázzunk fel leveszöldséget (répa, burgonya, karalábé, zeller), azt is adjuk hozzá. Öntsük fel 1,5 liter vízzel. Addig főzzük takaréklángon, amíg át nem puhul minden. A tetejére petrezselyemzöldet szórunk. Ízesíthetjük tejszínes habarással is.

Kipróbálhatjuk leturmixolni, amikor elkészül. A zab miatt elég sűrűvé válik így is. Az egészséges táplálkozás ezeregy módját nyújtja ez az igazán értékes gabona!

Zabos palacsinta

A palacsinta a gyerekek nagy kedvence, azonban bármelyik felnőtt fejét elcsavarhatjuk vele. Nassoljunk a legfinomabb tésztából egészségtudatosan. Igazán könnyű az elkészítése. Keverjünk össze 20 dkg zabpehelylisztet 3 dl tejjel, 2 dl szódavízzel. Adjunk hozzá 2 tojást, és sóval ízesítsük. 0,5 dl olívaolajjal pedig biztosíthatjuk, hogy nem ragad oda a serpenyőhöz a tészta. Pillanatok alatt az asztalra kerülhet!

Zabpehely golyó

Még sütni sem kell! 2 közepes almát meghámozunk és apróra reszelünk. 10 dkg zabpelyhet, 10 dkg kókuszreszeléket és 3 ek cukrozatlan kakaóport összegyúrunk 2 kanál mézzel, majd az almát is belekeverjük a masszába. Amikor összeállt, kisebb gombócokat formálunk belőle, és egy kevés kókuszreszelékben megforgatjuk. Az egészséges táplálkozás az ínyenceket is el fogja varázsolni, hiszen ezek a falatok valóban ellenállhatatlanok!

Zabos angol reggeli

Bizony, a zab egyik legnagyobb rajongói az igen gazdagon reggeliző angolok. Ugyanis az egészséges táplálkozás receptjeiből az igyteljesazelet.hu szerint sem maradhatnak ki a zöldségek és a sovány húsok. 2 félbevágott paradicsomot és 4 felszeletelt gombafejet olajjal locsolunk meg, és serpenyőben, lefedve, megsütjük. Egy másik serpenyőben 6 szelet bacont ropogósra készítünk el, zsiradék hozzáadása nélkül. Ha igazán brit módon szeretnénk elfogyasztani a reggelit, melegítsünk fel mellé babkonzervet, illetve készítsünk 2-4 tükörtojást. Teljes kiőrlésű, zabból készült kenyeret helyezzünk a tányérra a sült zöldség, pirított bacon és tojások mellé!

Oszd meg a cikket másokkal is, ha érdekes volt! :)