wanttobelieve

Melyik az ijesztőbb lehetőség? Az, hogy egy tőlünk teljesen idegen létforma a vesztünkre tör, vagy az, hogy az egész hatalmas világmindenségben csak a mi bolygónkon van fejlett élet? Az amerikai Penn State University legújabb kutatásában a tudósok 100 000 galaxist fésültek át, az értelmes élet nyomait kutatva, teljesen eredménytelenül.

A kutatócsoport a NASA Wide-Field Infrared Survey Exporer (Széles Látószögű Infravörös Felmérő Felfedező), azaz a WISE csillagászati műhold adatait használva végezték a felméréseiket. Állításuk szerint, egy fejlett űrutazásra is alkalmas civilizáció, középhullámú infravörös sugárzást bocsájtana ki miközben a technológiáját használja. Teljesen mindegy milyen forrásból nyerik az energiát, annak olyan nyoma marad a világűrben, amelyet a WISE szenzorai képesek érzékelni.

Az Androméda galaxis a WISE szemén keresztül

Az Androméda-köd  a WISE szemén keresztül

Ám sajnos 100 000 galaxisból mindössze ötvenben találtak olyan jeleket, amelyek fokozottabb sugárzásra utalnak, de ezek közül egyikben sem leltek fejlett civilizációra utaló egyértelmű nyomokat. Mielőtt azonban teljesen lemondanánk űrbéli szövetségeseinkről (ellenségeinkről) fontos néhány dolgot megemlíteni. Az egyik az, hogy ennek ellenére a vizsgált területen belül létezhetnek olyan fejletlenebb kultúrák, amelyek nem bocsátanak ki nagyobb mennyiséget az említett sugárzásból, így azonosítani sem lehet őket. A másik az, hogy 100 000 galaxis csupán egy kis része az univerzumnak, és a vizsgált területen kívül legalább ezer milliárd galaxis található a világegyetemben, legalábbis a tudósok feltételezése szerint. Szerintetek egyedül vagyunk az univerzumban?

CNet

Oszd meg a cikket másokkal is, ha érdekes volt! :)