antik-regisegek

A régiség iránti érdeklődés nem új keletű dolog, már akkor is voltak régiséggyűjtők, amikor a ma már antiknak számító holmik készültek. Sokan érdeklődnek az antikvitás vagy csak a tulajdonképpen nem nagy értékkel bíró, de hangulatos régi tárgyak iránt. De mi számít régiségnek és mi az, ami csak nem mai darab?

A szakértők hivatalosan az 1830-as évek előtt készült, használt holmikat tekintették régiségnek, de ahogy múlt az idő, elérkezett a frissítés ideje, így ma már minden olyan holmi régiség, ami az 1930-as évek előttről maradt ránk. Tehát, ha van valamint az ötvenes évekből, akkor az egy elképzelhetően értékes, régi dolog, de hivatalos szemmel messze nem számít régiségnek, így az ára sem olyan magas, kivéve, ha egy fanatikus gyűjtőt akar valaki megkopasztani. A hivatalosan is régiségnek kikiáltott tárgyak értéke nagyot ugrik, mivel egy olyan kategóriába tartoznak, ami önmagában magas értéket jelent. Hogy mennyire lesz magas az ár és mennyire megbecsült, különleges, jelentős régiségről van szó, azt természetesen a kora és az adott holmi állapota határozza meg, emellett természetesen a története is hatalmasat adhat mindehhez. Ha egy egyszerű székről van szó, amely mondjuk az 1800-as évek elejéről való, máris komoly értéket képvisel, anyagi szempontból is. Ha ez a szék kiváló állapotban maradt meg és nem nyúltak hozzá, nem alakították át egyszer sem, akkor az ára még magasabb. Ha pedig egy híres történelmi személy vagy híres hely széke volt, az egekig szaladhat a hivatalos ára és a gyűjtők egymást tapossák érte. Van az a minőség és jelleg, ami már nem engedi, hogy a holmi múzeumon kívül találjon gazdára, ám ezt roppant nehéz kivitelezni, ráadásul teljesen jogszerű magángyűjteményt fenntartani.

antik-butorok

A régiség nem feltétlenül antikvitás, bár hatalmas az átfedés. A nem túl öreg, de a hivatalos kategóriába becsúszó holmi régiség, az antik holmik inkább a nagyon-nagyon régi tárgyak, de erre végülis nincs hivatalos álláspont. A leletek antikvitások, de ha már olyan régiek, akkor a régészeti lelet megnevezéssel illetik őket. Például egy időszámításunk előttről megmaradt ivóedény lehet régiség, antikvitás, de ha az például kétezer évvel időszámításunk előtt készült, már régészeti lelet. A bolhapiacok, antik vásárok kínálatában ritkán találni igazi régiségeket, antikvitásokat, inkább csak régi, de nem olyan nagyon értékes holmikat, amik egy nem komoly gyűjtő esetében mindettől függetlenül hatalmas fogásnak, értéknek számíthatnak. Ugyanakkor nem egyszer fordult elő, hogy padlások pora alól, egyszerű bolhapiacon tűnt fel felbecsülhetetlen értékű régiség és csak nagy nehezen derült fény az értékére. Az emberek nagy része nem ért ilyesmihez, emiatt sokszor megsemmisülnek, megsérülnek a jelentős régiségek.

Oszd meg a cikket másokkal is, ha érdekes volt! :)