space ambient illusztráció

Az emberek java teljes lángon égeti az életét, folytonos a pörgés, a hajtás, a betevő falatért, vagy a jogért, többet birtokoljunk másoknál, esetleg tegnapi önmagunknál. Ez a fajta életmód – bátran kijelenthetjük -, egy idő múlva a legerősebb jellemű embereket is bedarálja. Szerencsére a modern ember a zenében olyan mentsvárra talált, ami képes kiragadni a hétköznapok gladiátorviadalából. Ha relaxálni, megállni, a világmindenségen töprengeni vágynál, ajánlom számodra a space ambient nevű műfajt.

Az ambient olyan zenei stílus, amelynek elsődleges célja valamilyen hangulatot kelteni az emberben. Ez cseppet sem táncolható muzsika, egyszerűen nem erre rendeltetett. Ezer arca közül most az űr végtelenségét és csodálatosságát megjelenítő space ambienttel fogunk foglalkozni, valamint bemutatok néhány előadót, és a szerzeményeiket. A műfaj maga nem feltétlenül jelent nyugtató jellegű kompozíciókat, ez inkább a filozófiai töprengések, a város kavarodásából kilépő, önmagán, és létén elgondolkodó ember háttérzenéje. Mindazonáltal, egy remek sci-fi könyv olvasása közben is megteszi a hatását. :) Éteri szintetizátor témák, a végtelenség érzetét keltő elnyújtott, lassan hömpölygő dallamok teszik ezt a zenei irányzatot azzá, ami. Nem egy, az univerzumot bemutató ismeretterjesztő filmben hallani ehhez hasonló alkotásokat a háttérben. Nem véletlenül.

A műfajon belül megkerülhetetlen a mára már inaktív, három lemezzel büszkélkedő Cold Womb Descent. A porjektet két csillagász hozta tető alá, akik univerzum iránti rajongásukat hangjegyekké formálták. Kellemes, megnyugtató dallamaik elvisznek minket oda, ahol talán még az űrszondák sem jártak, távol a földi élet gondjaitól…

Finom, elringató dallamai, nyugtató vibrációja révén Stellardrone is kiérdemli, hogy szót ejtsek róla ebben a felsorolásban. A 87-es születésű litván zeneszerző 2007 óta készít jobbnál jobb space ambient kiadványokat. Miközben hallgatjuk az albumait, olyan útra indulunk, mely kivezet minket Térből, és Időből…

A finom dobütemek használata miatt egyrészt könnyebben befogadható, másrészt kicsit kakukktojás a svéd Carbon Based Lifeforms zenéje. A göteborgi duó tagjai tizenöt évesen találtak egymásra, és immár idestova húsz éve kalandoznak a szépséges elektronikus zenék birodalmában. Nem kifejezetten space ambient amit csinálnak, de tematikájuk, és felfogásuk miatt bőven van helyük ebben a cikkben.

Telomere-t hallgatni olyan, mint kint lebegni a világűrben, az anyagi világ béklyóitól szabadon. Chris Macdonald-nek pompás érzéke van ahhoz, hogy hidat alkosson korlátolt emberi létezésünk, és a csillagok szférája között.

Hunyd be a szemed, dőlj hátra, és élvezd a Végtelent…

Oszd meg a cikket másokkal is, ha érdekes volt! :)